socialmediatattoo

Werken in een Tattoo Shop Deel 1

Regelmatig krijgen wij mailtjes binnen van mensen die willen werken in een tattoo shop. Meestal willen ze tatoeëerder worden, maar velen vragen ook hoe ze bijvoorbeeld een baan als floormanager of piercer kunnen bemachtigen. Wanneer je de ambitie hebt om tatoeëerder te worden, dan kun je het beste eerst even dit artikel doorlezen. En ik heb verder geen verstand van piercen, maar ik denk dat die wereld ongeveer hetzelfde in elkaar zit als de tattoo wereld. In dit artikel bespreken we de functie van Floormanager en geef ik je een aantal tips, links en tools om een betere floormanager te worden.

Sinds een aantal jaren ben ik nu floormanager in een tattoo shop en het is de beste baan die ik ooit heb gehad. Ik heb mega toffe collega’s en elke dag is weer anders. Dagelijks ontmoet je allerlei soorten mensen; van hardcore bikers tot huisvrouwen en alles wat daar tussen zit. Soms zijn het leuke mensen en soms zijn het zeikerds, maar ‘that’s all part of the game’ en dat houd het mijns inziens ook zo leuk.

De functie van een floormanager verschilt van shop tot shop. Bij de ene shop hou je alleen de boel schoon, maak je afspraken en hou je de agenda bij en bij de andere shop ben je misschien ook wel verantwoordelijk voor de financiële administratie. Als je geluk hebt, heeft de tatoeëerder ook nog een leerling onder zijn of haar hoede, zodat je in ieder geval geen tubes hoeft te schrobben.

Voor het maken van afspraken en het schoonhouden van een shop, heb je geen speciale talenten nodig. Dus hoe onderscheid je je nou van de rest en hoe laat je de eigenaar van een shop inzien dat jij een waardevolle aanwinst bent voor de shop?

Dit is het eerste deel van een serie artikelen. In elk artikel zullen we een onderdeel uitvoeriger bespreken. Lees het door en doe er je voordeel mee, of nu al werkzaam bent als floormanager of dat graag wilt worden.

De Computer en Internet

Tegenwoordig kan iedereen wel overweg met een PC of Mac en internet. Kun je dit niet? Leer het dan snel! Dit moet vanaf nu echt je nummer 1 prioriteit zijn.

Fotografie

Foto’s zijn simpelweg onmisbaar in de tattoo branche. Voor een portfolio, voor de website en voor magazines, overal heb je foto’s voor nodig, maar het fotograferen van tatoeages is een kunst apart. Tatoeages komen vaak niet over op de foto en een tatoeëerder heeft vaak geen tijd om een uitgebreide fotosessie te houden met een klant. Zorg er dus voor dat je in ieder geval de basis beginselen van het fotograferen onder knie hebt.

Digitale Fotografie Voor Dummies

How To Photograph Tattoos

Photoshop

Zelf heb ik de Get Digital van Mike DeVries aangeschaft. In deze DVD leggen Mike DeVries en Jamie Parker uit hoe zij Photoshop gebruiken voor hun shop. Wanneer je al beschikt over enige Photoshop kennis dan zou ik ‘Get Digital’ niet aanschaffen. Het is erg basic, maar wel specifiek gericht op de tattoo branche. Ondanks dat er al nieuwere versies beschikbaar zijn, gebruiken Mike en Jamie Adobe Photoshop CS3. Op hun advies gebruik ik die ook en tot op de dag van vandaag bevalt die prima!

Get Digital

Adobe Photoshop CS3 For Dummies

Illustrator

In eerste instantie dacht ik dat het leren van Illustrator overbodig was. Maar niets was minder waar. Wij gebruiken Illustrator voornamelijk voor het digitaliseren van tekeningen. De vector bestanden gebruiken we o.a. voor t-shirts, visitekaartjes en de website. Het scheelt veel tijd en geld wanneer je dit proces niet hoeft uit te besteden. Net als met Photoshop, gaat er best wat tijd in zitten om het onder de knie te krijgen, maar het is zeker de moeite waard.

Adobe Illustrator 10 Voor Dummies

Google

Zodra je op internet bezig gaat, is Google je beste vriend. Niet alleen voor het zoeken naar plaatjes en referentie materiaal, maar vooral voor het op de kaart zetten van jouw tattoo shop. Zorg dat je de shop aanmeld op Google. We zullen in een ander artikel nog terugkomen op hoe je Google in jouw voordeel kunt gebruiken, maar voor nu is het vooral belangrijk dat je de shop aanmeld.

Bij de shop waar ik werk, gebruiken we Google bijvoorbeeld ook voor onze agenda. Op deze manier kan iedereen vanaf zijn of haar telefoon/tablet/PC/Mac afspraken toevoegen en verwijderen.

Google Mijn Bedrijf

Websites

Heeft je shop al een website? Mooi! Leer dan zo snel mogelijk hoe je deze up to date kunt houden. Een website is een digitaal visite kaartje en een slecht onderhouden website kan je veel klanten kosten.

Persoonlijk hou ik erg van WordPress. Met Wordpress is het erg makkelijk om een website te maken en te onderhouden. Ook bied WordPress talloze opties om je ranking in Google te verbeteren.

Heeft je shop nog geen website, is de website slecht zichtbaar op een telefoon of is jullie website toe aan vernieuwing? Bekijk dan hier wat wij voor je kunnen betekenen.

WordPress Voor Beginners

Social Media

Een must have voor elke tattoo shop is een Facebook pagina en een Instagram account. In Nederland alleen al gebruiken 9 miljoen mensen Facebook en het is dan ook een goudmijn voor potentiële nieuwe klanten. Instagram combineert het maken en delen van foto’s met socialmediafuncties, zoals volgen en gevolgd worden, reageren, liken en er kunnen foto’s gegroepeerd worden middels hashtags. Instagram onderscheidt zich van Facebook doordat het alleen als mobiele app te gebruiken is. Dagelijks maken er meer dan 500.000 Nederlanders gebruik van Instagram. Social Media is ook ideaal om in contact te komen met andere shops, artiesten en platformen.

Facebook

Instagram

Checklists & Financiële Administratie

Behalve een checklist voor de autoclaaf, zijn er nog een aantal andere checklists te bedenken. Door deze lijsten kun je efficiënt, snel en overzichtelijk werken. Zodra er meerdere artiesten werkzaam zijn in de shop is dit helemaal een must. En behalve dat het professioneel overkomt bij klanten, is de GGD er gek op.

In een volgend artikel zullen we hier dieper op in gaan en zal ik diverse lijsten laten zien die direct kan gebruiken in de shop.

Conclusie

Een tattoo shop kan nagenoeg iedereen aannemen voor de functie van floormanager, dus het is voor jou belangrijk om je te kunnen onderscheiden. Maak jezelf onmisbaar en investeer tijd, geld en moeite om een betere floormanager te worden. Het zal soms even bikkelen zijn, maar op de langere termijn heb je er profijt van.

FacebookTwitterGoogle+Delen