tattooartiest

12 Tattoo Verzorging Tips

Oke, dus je bent de trotse bezitter van een onwijs gave nieuwe tatoeage, maar wat nu? Grote kans dat je door de adrenaline alweer de nazorg instructies vergeten bent, die de tatoeëerder aan je verteld heeft. Geen probleem! Hieronder vind je 12 tips om jouw tatoeage op de best mogelijke manier te laten genezen. Iedereen houd er zijn eigen idee op na als het aankomt op de verzorging van een tatoeage, maar hier in Nederland zitten de meeste tatoeëerders gelukkig wel op één lijn.

De meeste problemen met vers gezette tatoeages ontstaan meestal wanneer een klant zich niet houd aan de nazorg instructies en zelf wat gaat dokteren. In geval van twijfel, kun je het beste weer even bij jouw artiest langsgaan. Ook als je het niet meer helemaal zeker weet! De tips die je hieronder vind zijn heel algemeen, simpel en hebben de tand des tijds doorstaan.

Vergeet niet dat je maar één huid hebt! Je hebt maar één kans, dus verknal die niet…

1. Luister naar jouw artiest

Probeer zo goed mogelijk te luisteren naar het advies en de tips die de tatoeëerder aan je verteld. Snap je het niet helemaal of is het niet helemaal duidelijk, vraag het dan nog een keer. De nazorg instructies moet je bijna kunnen dromen zodra jij de deur van de tattoo shop achter je dicht trekt. Wanneer jouw artiest genoeg ervaring heeft, weet hij / zij ook precies hoe hun tatoeages het beste helen en hoe je die dient te verzorgen.

luister

2. Luister niet naar je vrienden en kennissen

Zodra je ergens verteld dat je een tatoeage hebt laten zetten, dan krijg je bijna altijd twee dingen te horen:

1. Iemand kent altijd wel een tatoeëerder die beter, maar vooral goedkoper is.

2. Waarschijnlijk verteld dezelfde persoon ook dat je jouw nieuwe tatoeage beter op zijn of haar manier kan verzorgen.

Nogmaals, niet naar luisteren! Waarschijnlijk is de persoon die jouw dit verteld, voorzien van afzichtelijke tatoeages en heeft hij / zij er de ballen verstand van.

3. Dek je tatoeage niet nogmaals af

Zodra jij het folie (wat jouw artiest eromheen heeft gedaan) eraf hebt gehaald, verpak je de tatoeage NOOIT opnieuw. Je tatoeage word dan een broeinest voor bacteriën en de kans op ontstekingen en andere narigheid neemt alleen maar toe.

4. Houdt je tatoeage schoon

Dit is eigenlijk een no-brainer, maar hou je tatoeage schoon. Pas op met vuile handen, huisdieren, vieze kleding etc. Mocht je tatoeage onverhoopt toch vies worden, maak hem dan grondig schoon, dep hem droog en smeer hem vervolgens weer in met het verzorgingsmiddel van jouw keuze (hierover later meer).

viezetatoeage

Ja, nazorg is erg belangrijk!

5. Pulk niet aan de velletjes

Een aantal dagen na het zetten van de tatoeage, gaat je tatoeage waarschijnlijk vervellen. Dit is volkomen normaal. Zodra je er velletjes af gaat trekken, kan het zijn dat je stukjes inkt meetrekt, waardoor je tatoeage minder mooi word zodra deze compleet genezen is. Gewoon schoonhouden, in blijven smeren en er zo min mogelijk aankomen.

6. Smeer niet te dik

Smeren is goed, maar smeer vooral niet te dik. Wanneer je te dik smeert kan het zijn dat de tatoeage niet meer kan “ademen”. Hierdoor zal die minder snel en misschien ook minder mooi helen. Een dun laagje is meer dan voldoende.

7. Geen zon, sauna, zwembad en zonnebank

Ja, ik trap weer een open deur in, maar ‘better safe then sorry’. Sauna’s, stoombaden, zwembaden, bubbelbaden en allerlei andere ‘baden’ zijn slecht voor je tatoeage. Vermijd ze minimaal drie tot zes weken. Hetzelfde geld voor de zonnebank. Je huid is bezig met een herstelproces en is nog lang niet op zijn oude niveau en sterkte. De huid is nog dun en dus kwetsbaar en het is aan jou om daar op de juiste manier mee om te gaan. Kun je de zon (dus niet de zonnebank!) niet vermijden, probeer je verse tattoo dan zoveel mogelijk uit de zon te houden en smeer hem met een erg hoge factor in.

8. Niet krabben

Pijn is fijn en jeuk is leuk. Behalve met een vers gezette nieuwe tatoeage, dan is de jeuk soms om gek van te worden. Maar wat je ook doet, GA NIET KRABBEN! Was je tattoo desnoods een keer extra om hem vervolgens weer droog te deppen en in te smeren. Dit wil de jeuk nog nog wel eens verlichten. Heb je hem net ingesmeerd maar blijft die jeuken? Probeer dan eens om er een platte hand op te geven. Ja, je leest het goed! Gewoon een lekkere klets met de vlakke hand. Of vraag aan je partner of die dat voor jou wilt doen. Thank me later….

bepanthenzalftattoo

9. Zalfjes en crèmes

Hier in Nederland zal bijna iedere artiest je Bepanthen Zalf aanraden. Waarom? Omdat het perfect werkt! Sommige shops verkopen ook hun eigen ‘after care’ producten die vast en zeker ook heel goed zijn en die je met een gerust hart kunt aanschaffen. Jouw tatoeeëeder wilt namelijk ook dat jouw tatoeage er zo mooi mogelijk uit komt te zien, je bent immers zijn wandelende visitekaartje en er is geen betere reclame dan mond op mond reclame. Maar alsjeblieft, doe jezelf, je artiest en de rest van de tattoo wereld een lol en ga niet smeren met je sudocreme, nivea, bodylotion en andere zalfjes. When in doubt, buy Bepanthen!

10. Geen zeep

Geeft jouw tatoeëeder aan dat je de tatoeage met Unicura of Dettol zeep moet wassen? Prima, vooral doen! Zo niet, hou het dan lekker bij lauw water. Maar wel altijd eerst even je handen goed wassen voordat je eraan zit.

unicurazeeptattoo

11. Bel de tattooshop

Heb je een vraag over de verzorging van je tatoeage, bel dan gewoon even met je tattoo shop. Het zijn namelijk best normale en aardige mensen….

12. Luister naar jouw artiest

Ja serieus. Het meest belangrijke van het hele verhaal.

Conclusie

Uiteindelijk ben jij degene die de eindverantwoordelijke is voor jouw tatoeage. Je hebt maar één huid en de tattoo staat voor de rest van je leven op je huid. Zorg er in die zes weken, nadat die gezet is, er dan ook voor dat je jouw nieuwe aanwinst op een zo’n goed mogelijke manier verzorgd. Ik weet dat het niet altijd even makkelijk is, maar op de lange termijn heb je er wel meer plezier van.

Dat sommige shops je laten terugkomen voor na-controle en bijwerken is een stukje service van hun kant en is alles behalve normaal of verplicht! Zoals ik al eerder zij; ook de artiest wil dat jij een stukje werk van hem / haar hebt, waar je trots op kunt zijn. Is een na-controle niet vanzelfsprekend bij jou shop? Ga dan, als je kunt, na een aantal weken alsnog even langs. Elke goede artiest vind het namelijk leuk om zijn of haar tattoo terug te zien wanneer deze volledig genezen is.

Heb je aanvullingen op dit artikel of wil je iets kwijt? Schroom dan niet en vertel het ons in de comments hieronder!

FacebookTwitterGoogle+Delen