Mr Big Sleeps Lettering Tattoo

Script & Lettering Tattoos!

De tatoeage is mijn passie en ik kan echt enorm veel stijlen waarderen. Van new school, neo traditional en old school tattoos tot biomechanische, Japanse en Polka Trash tattoos. Maar een stijl waar ik altijd een zwak voor heb gehad is script en lettering. Waarschijnlijk omdat ik zelf uit de graffiti wereld kom, dat ik letters zo waardeer.

Lettering is vaak een ondergeschoven kindje geweest en werd niet als volwaardige stijl aangezien. Meestal wordt het gebruikt om een andere tatoeage aan te vullen, maar krijgt het niet de aandacht die het verdient. Gelukkig komt daar steeds meer verandering in en hebben we in de afgelopen jaren kennis kunnen maken met artiesten die behalve gespecialiseerd zijn in script, het ook een hele nieuwe dimensie hebben gegeven. En ook het conventie circuit blijft niet achter. Steeds vaker zien we een aparte categorie voor script en lettering.

In deze blog post zal ik jullie kennis laten maken met een aantal artiesten die, qua lettering, met kop en schouders boven de rest uitsteken.

Laten we beginnen bij het begin. De letters die tegenwoordig populair zijn, vinden hun oorsprong in de Latino cultuur. Mooie sierlijke letters die aangekleed zijn met flourishes en schaduwlijnen. Toen het boek “From The Streets With Love” van de alom bekende Boog uitkwam, rees de populariteit van deze letters ook. Mister Cartoon heeft daar natuurlijk ook veel aan meegeholpen, toen hij bekendheid verwierf als de tatoeĆ«erder van onder andere 50 Cents en Eminem.

Boog Tattoo Script

Boog a.k.a. Boog Star a.k.a. Boog Deniro

50cent en Mister Cartoon

50 Cent met Mister Cartoon

Een artiest die vaak niet het krediet krijgt die hij verdient is BJ Betts. Hij heeft een vijftal boeken uitgebracht die uitsluitend over script gaan en zet ook nog eens hele mooie tattoos.

BJ Betts Script Tattoo

Script door BJ Betts

Van Mister Big Sleeps kunnen we wel zeggen dat hij de “gangster lettering” populair heeft gemaakt. De manier waarop Cholo gangs in het westen van de Verenigde Staten al sinds de jaren 40 van de vorige eeuw hun namen op muren zetten, heeft hij om kunnen zetten naar tatoeages. Zijn lettering boeken (met o.a. Defer) zijn dan ook opgenomen in het Getty Research Institute en tegenwoordig reist Big Sleeps de hele wereld af, waarbij hij regelmatig een bezoekje aan Nederland brengt.

Mr Big Sleeps Lettering Tattoo

Lettering Tattoos door Mr. Big Sleeps

De “nieuwkomers” die mij de laatste tijd erg versteld doen staan zijn Mr. Flaks en Norm. Norm (van de bekende graffiti crew MSK) geeft een hele nieuwe twist aan de gotische letters en zijn stijl is dan ook erg herkenbaar. Mr. Flaks van Nittis Tattoo Parlour uit San Diego, heeft qua lettering geen enkele regel en elke tattoo is dan ook anders.

norm script lettering tattoo

Door Norm Will Rise

Mr. Flaks Script Lettering Tattoo

Script door Mr. Flaks

Moeten we dan helemaal naar Amerika toe voor een mooie lettering tattoo of zijn er hier in Nederland ook goede script artiesten te vinden? Ja die zijn er zeker wel! Toen ik, alweer heel wat jaartjes terug, op zoek ging naar een Europese artiest die een goede script tattoo kon zetten, kwam ik al gauw uit bij onze eigen Tattoo Mania. Ik ben er naartoe gereden, afspraak gemaakt, aanbetaling gedaan en vervolgens bijna een jaar gewacht. Maar het was de moeite waard. Als ik naar mijn moeders naam op mijn onderarm kijk, staat die er nog steeds perfect op! Thanks Gerrit!

Iemand die ik ook hier nog wil benoemen als het om script tattoos in Nederland gaat, is 13th Tattoos. Ook hij heeft een achtergrond in de graffiti wereld en tilt de script tattoos in Nederland naar een nieuw niveau.

13th Tattoos Script

Lettering Tattoo door 13th Tattoos.

We sluiten af met Didson. Wanneer je naar zijn werk kijkt, zal je denken dat hij uit LA komt, maar deze artiest die al een script boek heeft uitgebracht, komt toch echt uit Limburg.

Didson Script

Door Didson

 

FacebookTwitterGoogle+Delen