horismoku

Documentaire – Hori Smoku

Hori Smoku  ‘Sailor Jerry’ The Life of Norman K. Collins

Hori Smoku Sailor Jerry is een documentaire die de wortels van de Amerikaanse tatoeage verkent door het leven van zijn meest iconische figuur; Norman “Sailor Jerry” Collins. Door velen beschouwd als de meest vooraanstaande tattoo-artiest aller tijden, is Collins de vader van het moderne tatoeëren, wiens compromisloze lifestyle van hem een ​​Amerikaanse legende maakte. Door middel van zeldzame interviews, foto’s en uren van archiefbeelden, verkent Hori Smoku Sailor Jerry: The Life and Times van Norman Keith Collins, het verleden, heden en toekomst van de wereldwijde tatoeage fenomeen.

Sailor Jerry, die voor het grootste deel van zijn carrière was gevestigd in Honolulu, Hawaii, werd het symbool van de mannelijke ethos in een tijd toen er duizenden militairen waren gestationeerd in Hawaii tijdens de Tweede Wereldoorlog. Kilometers ver van huis, klaar om te sterven, en gevoed door een nonchalante houding, gingen deze mannenaan wal met maar één enkel doel voor ogen: “Stewed, Screwed & Tattooed”.

Jerry markeerde deze mannen met wat later een nieuwe stijl van de Amerikaanse volkskunst zou symboliseren; tatoeages van traditionele taferelen met de finesse, schaduw en artistieke nuance van de Japanse tatoeage meesters, die bekend staan als Horis. Door zijn eigen jaren van reizen op volle zee, creëerde Jerry een dynamische, spectaculaire nieuwe kunstvorm door Oost en West samen te laten komen, maar ook door zijn vernieuwingen op het gebied van tatoeëren, van kleuren creaties en machinebouw tot aan de introductie van sterilisatie. Permanent geëtst op de lichamen van de honderden mensen die zijn shop in Honolulu bezochten, vertelt zijn werk een verhaal van oorlog en verdriet met een toewijding aan stijl, ambacht, en detail. ‘Sailor Jerry’ is één van de meest invloedrijke, maar minst erkende, Amerikaanse folk kunstenaars van de 20e eeuw.

Als een man met vele gezichten, was Jerry een intelligente, donker gehumeurde grappenmaker met een fel onafhankelijke geest. Als een meedogenloze, rechtse, sociaal liberaal, geloofde Jerry in vrijheid met een hoofdletter ‘V’ zoals gesymboliseerd door de geheimzinnige, gesloten wereld van de tatoeage – of zoals hij het zelf uitdrukte, “de ultieme rebellie”.

In deze film, de eerste in zijn soort, is Sailor Jerry’s verhaal en mystiek uitgediept door middel van interviews met zijn collega’s en degenen die hij heeft beïnvloed, zoals Don Ed Hardy en Mike Malone. Door hun verhalen en gedeelde herinneringen, is er een dynamisch verhaal geweven dat het verhaal van een grote Amerikaanse kunstenaar verteld wiens werk nooit is weergegeven in musea, maar op de lichamen van de mensen die dapper en gelukkig genoeg waren om te dienen als Jerry’s canvas.

FacebookTwitterGoogle+Delen