calligraffitishoe

Calligraffiti – Niels ‘Shoe’ Meulman

Ja ik heb een zwak voor letters en alles wat daar ook maar mee te maken heeft. Van tatoeages, tot graffiti, tot kalligrafie, tot sign painting, tot typografie en alles wat er ook maar tussen zit of bij hoort.

Een van de Nederlandse jongens die een grote impact heeft gehad, in zowel de graffiti en de kunst wereld, is Shoe van de beroemde USA crew.

Tijd eens voor wat Nederlandse aandacht!

calligraffitishoe
Niels ‘Shoe’ Meulman (1967) is een internationaal bekende kunstenaar, geboren, opgegroeid en gevestigd in Amsterdam, Nederland. Hij begon ‘Shoe’ te taggen in 1979 en werd een graffiti legende toen hij slechts 18 jaar oud was. In de jaren ’80 ontmoette hij in New York artiesten zoals Dondi White, Rammellzee en Keith Haring. Hij vormde de Crime Time Kings met Bando uit Parijs en Mode2 uit Londen. Samen gaven ze graffiti in Europa zijn eigen kenmerkende stijl.

In de jaren ’90 ontwikkelde hij zijn techniek door in de leer te gaan bij de Nederlandse grafisch kunstenaar Anthon Beeke. In de jaren erna, runde hij zijn eigen design bedrijf, Caulfield & Tensing en was hij partner bij reclamebureau Unruly, die hij later veranderde in merk voor zijden sjaals en een galerie.

Niels Shoe Meulman ontketende in 2007 een revolutie in de graffiti wereld met Calligraffiti, een kunstvorm die kalligrafie en graffiti combineerd. Sindsdien hebben zijn kalligrafische schilderijen (die hij ondertekend met NSM) hun weg gevonden naar talloze internationale tentoonstellingen en zijn ze zelf onderdeel van verschillende museumcollecties. Zijn recente schilderstijl kan omschreven worden als abstract expressionisme met een kalligrafische oorsprong. Het speelt een belangrijke rol in de nieuwe kunstbeweging; Abstract Vandalisme.

calligraffitishoe
Wat is Calligraffiti? Het makkelijke antwoord:

Calligraffiti is a combination of calligraphy and graffiti. Calligraphy is about the art of writing and can have many forms. Whether it be Japanese ancient brush characters, Arabic pictorial scripts, illuminated mediaeval books or swirly quill writing… all calligraphy.

Graffiti is the art of getting your (pseudo) name up in an urban environment. Perfected in New York City and now a worldwide phenomenon.

The fairly new art of graffiti and its somewhat rigid rules prompts us to look further back into the history of writing. This is exactly what Niels Shoe Meulman has been doing since his teens, and at the beginning of this century he started combining the two. Thus resulting in Calligraffiti: traditional handwriting with a metropolitan attitude.

calligraffitishoe

FacebookTwitterGoogle+Delen